Sol yanım...

22 Şubat 2014 Cumartesi

Seçmen başkana dokunmak ister...


Seçmen başkana dokunmak ister...

Seçmenler belediye başkan adaylarından ne bekler sizce? Seçmenin kapısına broşür bırakmak yerel seçim için ne kadar etkilidir? Seçmene doğru kanalla ulaşmak için nasıl bir planlama yapılabilir? Bu soruların yanıtlarını bulmak için ufak bir gezintiye ne dersiniz...

Öncelikle genel seçim ve yerel seçim arasındaki propaganda farklılıkları nelerdir diye bir göz atalım isterseniz.

Genel seçimlerde temel unsur partilerin genel başkanları, kurumsal projeler/hedefler ve milletvekili adaylarıdır. Halka verilmek istenen mesaj, ulus genelinde aynı broşürler aracılığıyla yayılır. Milletvekilleri adayları, partinin üst kurulları tarafından belirlenmiş ortak politikalar ve projeler üzerinden çalışmalarını yürütürler. Yerel seçimlerde ise esas olan belediye başkan adaylarıdır. İl ve ilçelerdeki adayların o bölgeye özgü planladıkları projeler çerçevesinde il/ilçe örgütleri çalışmasını sürdürür. Yani her ne kadar ilkesel olarak genel merkez menşeli ortak bir söylem olsa da (sosyal belediyecilik, şeffaf yönetim gibi...) başkanların o ilçe için vadettikleri ön plana çıkar.

Buraya kadar yazdıklarım meselenin genel çerçevesi. Peki seçmen yerel seçimlerde siyasi partilerden ne bekler? Kadın Kollarının her seçimde olduğu gibi hane hane dolaşıp broşür dağıtması yerel seçimler özelinde ne kadar etkilidir?

Yerel seçimlerde seçmen “başkan adayına dokunmak” ister. Görmek, konuşmak, derdini anlatmak ister. Mahalle mahalle, hane hane talepler farklılık gösterse de ortak arzu başkan adayını görmektir. Dolayısıyla genel seçimlerden farklı olarak yerel seçimlerde kadın örgütü kapıları broşür dağıtmak için değil, kısmen daha kitlesel toplantılara çağrı yapmak için çalmalıdır. Ve bu mahalle toplantılarında muhakkak başkan adayı da bulunmalıdır. Bir önceki yazımda bahsetmiştim; propaganda süreçlerinde kadınların, kadın seçmenlerle daha iyi iletişim kurduğu bir gerçek. Bu bağlamda erkek adayların evleri dolaşması yerine esnaf, sivil toplum kuruluşu, fabrika ziyareti yapmaları ve kadın örgütü tarafından düzenlenecek “kadınların mahalle buluşmalarına” katılmaları çok önemli... Sözün özü belediye başkan adaylarıyla kadın örgütünün işbirliği içinde planlı çalışması sağlanmalı. Yoksa enerji, dağıtılan ve dikkate alınmayan broşürlerle birlikte tükenecektir.

Seçimlerde kadınlar nasıl çalışmalı?

Elbette ki örgütlü ve planlı çalışmalı. Bu noktada izlenebilecek birçok farklı yöntem mevcut. Öneri olarak birini aktarmam gerekirse; ilçe haritası üzerinde mahalleler sosyo-kültürel ve ekonomik durumlarına, ortak ihtiyaçlarına göre farklı renklerde boyanır. Örneğin kırmızı, sarı, mavi, yeşil, mor olmak üzere 5 grup olarak tüm mahalleler kodlanır. (Aman kodlama deyince aklınıza fişleme gelmesin. Bu sadece bir planlama yöntemi önerisidir:)) Mahalleler ortak özelliklerine göre renklendirildikten sonra her renk için belirli anahtar kelimler yazılır. Örnek olarak; “kırmızı” mahalleler emekli memur ağırlıklı, orta yaş üstünün yoğunluklu olduğu bölgelerdir(Anahtar kelimeler çoğaltılabilir.) Bu bölgelere özel çalışma grupları oluşturulur. Yani aslında her mahalleye her arkadaşımız çalışmaya gönderilmemelidir. Örnek olarak Konak ilçesinin 113 mahallesi vardır. Bu mahalleler ortak sosyo-kültürel, demografik ve ekonomik özelliklerine göre 4-5 renge ayrılır. Ve her renk grubu için ayrı öneriler, projeler ve çalışma grupları oluşturulur. Tüm ilçe için uygulanacak ortak projeler ise her daim var olacaktır. Sonuç olarak mahalle bazlı, mahallelere özel çalışma grupları ve butik projelerle seçmene ulaşılmalıdır.

Her proje, her mahallede, aynı kişiler aracılığıyla aynı etkiyi göstermez. Ve olmazsa olmazımız gündüz evinde oturan kadın seçmenle de başkan adaylarını toplantılar aracılığıyla buluşturmaktır.

Sosyal medyanın sınır tanımadığı bir çağda, insanların hangi statüde olursa olsun tükettikleri yiyecek ve içecek ambalajlarının üzerinde bile kendi isimlerini görmek istedikleri bir dönemde (kişiye özel promosyon) tüm seçmenleri tek tip proje ve tek tip bir söylemle etkilemeye çalışmak zor olan yol.  Çeşitlilik, çoğunlukçuluk ve mahallelelere özel çalışmalar etki yaratmada kolaylık sağlayacaktır. Bu doğrultuda en özgün olan aday, başarıya da bir adım daha yakın olacaktır.

Ve en önemlisi doğru bir planlama aracılığıyla verimli çalışmak... Emek de zaman da çok değerli çünkü...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder