Ülkemizde son günlerde yaşadıklarımız nedir? Kaos mu?
Şöyle bir bakalım; Kaos determinist sistemde aperiyodik ve görünüşe göre rastlantısal olan oluşumdur. Bunu ben söylemiyorum literatürde tanımı bu yönde… Biraz daha açmak gerekirse; Determinist tahmin edilebilir , istikrarlı, bilinebilir olandır. Örneğin bilardo toplarını düşünün, hareket alanları bellidir. Determinist bir sistemde oynarsınız oyununuzu… Ya da siyaseti düşünün ülke sınırlarınız, komşularınız, hareket kabiliyetiniz üç aşağı beş yukarı bellidir.
Demek ki kaos determinist bir sistemde yaşanıyormuş… Peki ya sonra?
Aperiyodik ve rastlantısal oluşum… Aperiyodik davranış her hangi bir değişkenin etkisi altında kalmadan sistemin sürekli tekrarlar yapma durumudur. Şöyle hayal edelim elinizi yıkarken lavaboda biriken suyun boşalması aperiyodik bir harekettir. Siyasette ele alırsak belli bir kuruma yönelik yapılan sürekli müdahaleleri örnek verebiliriz.
Aslında kaos karmaşık bir sistem içerisindeki düzendir. Belki de günlük dilde en yanlış kullanılan terimlerden biridir.
Ülke olarak içinde bulunduğumuz durum aslında tam bir kaos… Belli aralıklarla belli kurumlarda yapılan yapılandırma çalışmaları aslında bir düzenin parçaları…
Biz sola bakarken pat diye sağda başka bir oluşum…
Ne olduğunu anlayamadan çok farklı bir alanda bambaşka değişiklikler…
Aslında kaos ortamının sonucu yeni oluşumlardır. Yunan Hesiodos “Theogony” adlı kozmik temalı eserinde “…her şeyden önce kaos vardı…” diyerek aslında kaosun düzenin atası olduğunu M.Ö. 8. yüzyılda çoktan söylemiştir.
Yani aslında tüm bu kaos ortamı belli bir düzen öncesi sancılar, hazırlıklardır.
Bilmem anlatabildim mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder